Fitxa de projecció

Aquesta pàgina mostra les dades de la projeccio de la pel·lícula L'espia del xampany, [04/04/2008] (Teatre Lloseta).

Pel·lícula:
L'espia del xampany
Data:
El dia 04/04/2008 a les 20.30 h
Lloc:
Teatre Lloseta, Lloseta, Mallorca
Organitzador:
Direcció General de Política Lingüística
Cicle:
El documental del mes
Preu:
Gratis

L'espia del xampany

Quan Oded tenia 12 anys el seu pare li va confessar un secret: era un espia i treballava per al Mossad, l’Institut d’Intel·ligència i Operacions Especials d’Israel. Després de fer-li jurar que no el delataria —la seva vida estava en joc—, va partir a la seva missió, a Egipte.

L’any 1960, Oded i la seva mare són dos israelians que viuen a París. Mentrestant el seu pare passa llargs períodes al Caire i gairebé mai no és a casa. Allà, sota la identitat falsa de Wolfgang Lotz —un ric criador de cavalls alemany i exnazi— duu a terme la seva missió secreta: intentar evitar que els alemanys desenvolupin míssils contra Israel. Amb aquest propòsit, Lotz s’introdueix en el cercle tancat dels científics alemanys i porta una vida de luxe i glamur per interpretar el seu personatge.

Tot i que Oded no podia compartir el seu secret amb ningú i enyorava el seu pare, aquests anys varen ser molt emocionants per a ell, ja que n’estava molt orgullós. Això, però, es va acabar quan Lotz va ser arrestat i empresonat. Després d’un judici escandalós, Oded i la seva mare van assabentar-se de la veritat: Lotz havia portat una doble vida durant tots aquells anys, cosa que incloïa el casament amb una altra dona.

Esquinçat per la doble identitat i incapaç d’oblidar el luxe i el glamur que la seva vida anterior li havia permès tastar, Lotz —Ze’ev Gur Arie en realitat— no aconsegueix sortir-se’n en el món real i acaba els seus dies en la pobresa, treballant en uns magatzems de peix de Munic.

Tot i que mare i fill havien estat esperant el retorn del pare tot aquell temps, i que el descobriment de la seva doble vida va ser un cop terrible per a ells, van haver de callar. Però ara, després de 40 anys, Oded decideix trencar aquest silenci per explicar-nos la seva versió de la història.

Aquesta inusual mirada al món ocult de l’espionatge confronta la història d’un personatge digne de ficció amb la vivència i els conflictes que reporta a aquells que, per força, també s’han de mantenir a l’ombra: la família de l’espia.

L’espia del xampany és un documental dramàtic, amb un estil fi i commovedor, i amb imatges d’arxiu, que s’endinsa en el viatge d’un fill per desxifrar les identitats del seu pare: un espia de carn i ossos. Aquest film és, doncs, un thriller que ocorre a la vida real.

Títol original:
The Champagne Spy
Gènere:
Documental
Direcció:
Nadav Schirman
Producció:
Elion Ratzkovsky per a July August Productions
Música:
Ran Bagno
Fotografia:
Itai Neeman
Observacions:
Versió original en hebreu, alemany, francès, anglès amb subtítols en català.
Durada:
90'